25 g gjær
100 g smør eller margarin
ca ½ kg hvetemel
¼ ts salt
4 ss sukker
1 ts kardemomme
2 ts revet sitronskall
3 dl melk
1 eggeplomme
1 ss sukker
2 ts hvetemel
1 del melk
¼ vaniljesukker
Eggekremen lages ved å vispe eggeplomme og
sukker i en gryte. Ha i mel og spe med melk. La kremen tykne på svak varme.
Sett til avkjøling.
Smuldre smøret i melet. Varm melken til 37
grader og rør ut gjæren i den. Ha salt, sukker, kardemomme og sitronskall i
melet og rør inn væsken.
Deigen eltes sammen til den er smidig og
settes lunt i ca 1 time.
En form på ca 26 cm i diameter smøres og 1/3
av deigen legges i bunnen og trykkes litt opp i kantene. Resten av deigen
kjevles ut til et rektangel.
Den avkjølte eggekremen smøres over deigen som
rulles til en lang pølse. Del opp i ca. 2-3 cm tykke biter som legges med
snittflaten opp. Evt. rester av kremen kan først smøres over deigbunnen i
formen.
Sett kaken til heving i ca. 40 min.
Kaken stekes i ca. 30 min på 200 grader, nederste rille, til den er gjennomstekt og har fått en gyllenbrun farge. Avkjøl på rist.