2 ½ dl hvetemel
2 ss sukker
100 g kaldt smør i terninger
2 ss vann
4-5 pærer, ca. 500 g
1 dl grovhakkende valnøtter og/eller hasselnøtter
3/4 dl sukker
2-3 ss matfløte
1 ½ ss hvetemel
Ha hvetemel,
sukker og smørterninger i en bolle og arbeid sammen med fingrene til en
grynet masse.
Tilsett vann
og bland til en smidig deig. Flat den litt ut på et fat og la den hvile
kaldt i ca. 1 time.
Kjevle deigen
ut og kle en smurt form (ca. 24 cm) med den. Prikk bunnen og stek paiskallet
i ca. 10 min. på 200 °C.
Skrell og
skjær pærene i tynne båter (OBS! Gråpærer er nydelige!). Bland nøtter, smør,
sukker, fløte og hvetemel i en kjele og varm opp under omrøring. Må ikke
koke!
Fordel pærebåtene i paiskallet og fordel nøtteblandingen over. Stek videre i ca. 20 min. eller til pærene er myke og paien er blitt gyllenbrun.
Server kaken lunken
eller kald med f.eks. is eller Kesam vanilje ved siden av.
Kaken egner seg til frysing.