200 g hvetemel
1/5 ts (1 kryddermål) salt
1 ss sukker
100 g smør/margarin
1 egg
1 ss kaldt vann
7 store epler
2 ss smør
1 dl sukker
1 ts kanel
½ dl vann
2 ss sukker
saft av ½ sitron
fruktgelé
Rund form, 24 cm i diameter.
Stekes ved 200 ˚C i ca. 45 min.
Bland mel, salt og sukker
Smuldre smør/margarin i.
Bland i egg og vann, og elt
deigen raskt sammen
Dekk deigen til, og la den hvile
ca ½ time i kjøleskapet.
Stikk ut kjernehuset og skrell
fire av eplene. Skjær dem i småbiter og kok de møre under lokk sammen med
smør, sukker, kanel og vann. Ta lokket av kjelen og la det koke videre til
væsken er kokt inn. (Tar litt tid). Pass på å røre litt av og til så et ikke
svir seg. Avkjøl.
Trykk deigen ut i formen, godt
opp langs kanten. Fyll epleblandinga i.
Stikk ut kjernehuset og skrell
de resterende tre eplene. Del de først i halve, deretter i tynne båter. Legg
eplebåtene i pent mønster oppå eplefyllet. Dryss på litt sukker. Press
sitronene og dryss safta over eplebåtene.
Stek kaka på nederste rille, ca.
45 min til eplene er myke og deigen gyllenbrun
Kaka pensles med litt varm fruktgelé, eks. av aprikos, eple, stikkelsbær